
Ak si nájdete príznaky zo zoznamu, detox sa vám bude hodiť:
dlhodobo nízka energia, zvýšený nekľud, pocity ťažkosti, poruchy trávenia, nadbytok slinenia, zápcha, znížená chuť k jedlu, zápach z úst, povlak na jazyku, sexuálne poruchy, kožné problémy, pliesne, alergie, opuchy, časté nachladnutia, bolesti hlavy, nadváha, stála chuť na sladké alebo slané, podráždenosť, depresia a pod.
Detox je ideálne robiť pri prechode období zima/jar.
KROKY PRI DETOXE:
1. Ako prvé hneď ráno si dajte pohár teplej vody, prevarenej, nie teplej z kohútika, s troškou citrónovej šťavy.
2. Čajová lyžička masla ghí.
3. Na raňajky si môžete dať jabĺčka s korením opražené na ghí masle.
4. V priebehu dňa piť zázvorvý čaj alebo jarný čaj na trávenie.
5. Jesť kičari so zeleninou alebo čisté. Na obed a večeru, alebo polievku na večeru. Bez chemikálií, bujónov.
6. Dávať si olejovú masáž. Natrieť sa napr. kokosovým olejom aspoň na 10min. Oleje zvonka aj zvnútra pomáhajú detoxikovať. preto lyžička ghí na lačno.
7. Sauna alebo horúci kúpeľ s epsomovou soľou. Dostať v DM.
8. Spať by sme mali ísť do 22.00.
VRÁMCI DETOXU VYLÚČIME Z JEDÁLNIČKA:
- 1. sladené vody 2. biely cukor 3. polotovary 4. stužené rastlinné tuky 5. priemyselne spracované potraviny 6. mäsové výrobky - paštéty… 5. polotovary 6. lístkové cesto 7. alkohol 8. káva 9. tabak 10. látky, ktoré vás povzbudzujú 11. látky, na ktorých ste závislí 12. stužené rastlinné tuky 13. biela múka
JABLKÁ PEČENÉ NA GHÍ
Príprava: 5 min Celkový čas: 10min
SUROVINY:
- 2 PL ghí
- 1 veľké jablko alebo 2 malé
- hrozienka (1PL nemusí byť)
- korenie (škorica, zázvor, kardamóm, spolu asi 1/2ČL)
- 3 PL vody
jabĺčka alebo takto upravené hrušky sú výborné samostatne, inokedy si ich môžete dať k vločkám alebo ryžovej kaši.
DOBRÚ CHUŤ.
Ideálne na raňajky aj mimo detoxu
PRÍPRAVA:
1. Na miernom ohni zohrejeme ghí a pridáme koreniny, potom pridáme nakrájané jablko. Môžeme pridať hroozienka.
2. Podlejeme vodou a počkáme, kým sa voda odparí a jablká zmäknú. Naložíme do misky.

KIČARI
Príprava: 5 min Celkový čas: 35 min
SUROVINY:
- 1 šálka ryže basmati
- 1/2 šálky mungo fazule (vopred namočenej) alebo červenej šošovice
- 2 PL ghí
- 6 šálok vody
- 4 ČL korenia (vytvor zmes 1ČL kumín, 1ČLkoriander, 1ČLkurkuma, 1ČL sušený zázvor, 1ČL horčičné semienko - čierne, 1ČL senovky gréckej)
- štipka asafoetidy
- 1 - 2 šálky zeleniny (voliteľné)
himalájska soľ podľa chuti
DOBRÚ CHUŤ.
PRÍPRAVA:
1. Na masle ghí opražíme korenie za stáleho miešania, pridáme ryžu a mungo fazuľu alebo šošovicu, premiešame, obalíme ryžu v korení a zalejeme vodou.
2. Necháme zovrieť, stíšime plameň a varíme cca 30min do zmäknutia. Ak je treba, dolejeme vodu.
3. Toto jedlo sa podáva pri detoxikácii najskôr bez pridaných zelenín 1. deň. Ďaľší deň môžete pridať aj zeleniny. Do varenia postupne pridávame zeleniny, ktoré sa dlho varia až nakoniec listovú.
Dozdobiť môžeme koriandrom a limetou.
POZN: ak sa detoxikujeme, soli trošku medzi prsty

JARNÝ ČAJ NA TRÁVENIE
Príprava: 0 min Celkový čas: 10 min
SUROVINY:
- 2 šálky vody
- čerstvý zázvor 1-1.5cm
- badián 1/2 hviezdičky
- 2-3 klinčeky
- 2-3 guličky čierneho korenia
- 1 ČL mletej škorice
PRÍPRAVA:
1. Dajte spolu do hrnca a povarte 10min.
2.Vypite po jedle asi 180ml.
ZÁZVOROVÝ ČAJ
Príprava: 2 min Celkový čas: 17min
SUROVINY:
- 2 šálky vody
- čerstvý zázvor 1-1.5cm
- citrón
- med do vychladnutého čaju
PRÍPRAVA:
1. Dajte spolu do hrnca a povarte 15min.
2.Pite v priebehu dňa.