
ŠALÁT S MELÓNOM, PARADAJKAMI A FETOU
Príprava: 10 min Celkový čas: 10min
SUROVINY:
500g nakrájaného vodného melónu
4 nakrájané paradajky 200 g syru feta 100g čiernych olív kalamata 2 PL lístkov nakrájanej mäty
morská soľ podľa potreby
1 PL šťavy z citrónu a 2PL olivového oleja
čierne korenie na dochutenie
DOBRÚ CHUŤ.
Sladko slaná kombinácia, osviežujúci ale aj sýty šalát, vhodný ako príloha alebo hlavné jedlo.
PRÍPRAVA:
1. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou.
2. Nakrájajte melón a paradajky na kocky, primiešajte mätu a olivy a zalejte zálievkou. Môžte jemne dosoliť medzi prstami soli. Ja tu nepoužívam soľ.
3. Nechajte postáť cca 10 minút. Posypte syrom nakrájaným na kocky alebo podrveným.
4. Ešte dochutíme čiernym čerstvo mletým korením.

ŠALÁT S NEKTARINKAMI, FAZUĽKAMI A FETOU
Príprava: 10 min Celkový čas: 10min
SUROVINY:
200g zelených luskových fazuliek
3 zrelé nakrájané nektarinky 1 uhorka 1 červená cibuľa na tenké plátky 200 g syru feta 4 PL lístkov nakrájanej mäty, petržlenovej vňate, kôpru
Na zálievku:
Šťava z 1 citróna a 2PL olivového oleja, 1 PL agáve sirupu, 1PL maku
čierne korenie na dochutenie, morská soľ podľa potreby
DOBRÚ CHUŤ.
Ďaľší sladko slaný šalát, vhodný ako príloha alebo hlavné jedlo.
PRÍPRAVA:
1. Krátko opražte nemletý mak nasucho. Dajte variť luskovú fazuľu cca 3min, aby nebola rozvarená. Fazuľu potom prepláchnite studenou vodou.
2. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou, 1 PL sladkého sirupu a 1 PL maku.
2. Nakrájajte uhorku, nektarinky, cibuľu, primiešajte fazuľu, mätu a bylinky podľa chute, zalejte zálievkou. Môžte jemne dosoliť medzi prstami soli.
3. Nechajte postáť pár minút. Posypte syrom nakrájaným na kocky alebo podrveným.
4. Ešte dochutíme čiernym čerstvo mletým korením.


Vegetariánska a vegánska a možnosť.
CUKETOVÝ ŠALÁT S OLIVAMI A FETOU
Príprava: 5 min Celkový čas: 10min
SUROVINY:
1 cuketa 70 g balkánskeho syru alebo fety
1 PL olivového oleja na cuketu 1 - 2 PL čiernych olív kalamata 1PL kapary čierne korenie na dochutenie lístky mäty, môžte nakrájať nadrobno 1ČL olivového oleja a 1ČL citrónovej šťavy na zálievku
DOBRÚ CHUŤ.
Môj obľúbený a ozaj častý večerný chod. 🙂
PRÍPRAVA:
1. Cuketu nakrájajte na tenké plátky, používa sa mandolína alebo škrabka.
2. Krátko poduste na olivovom oleji
3.V miske pridajte fetu, čierne olivy kalamata a kapary.
4. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou.
5. Dochutíme zálievkou, čiernym korením, dozdobíme bazalkou alebo mätou a môžeme podávať.


POZN.: Niekedy pridávam trochu červenej cibule.