ŠALÁT S MELÓNOM, PARADAJKAMI A FETOU

Príprava: 10 min Celkový čas: 10min

SUROVINY

500g nakrájaného vodného melónu 
4 nakrájané paradajky                            200 g syru feta                                      100g čiernych olív kalamata                                             2 PL lístkov nakrájanej mäty
morská soľ podľa potreby
1 PL šťavy z citrónu a 2PL olivového oleja 
čierne korenie na dochutenie       

DOBRÚ CHUŤ.

Sladko slaná kombinácia, osviežujúci ale aj sýty šalát, vhodný ako príloha alebo hlavné jedlo.

PRÍPRAVA:

1. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou. 

2. Nakrájajte melón a paradajky na kocky, primiešajte mätu a olivy a zalejte zálievkou. Môžte jemne dosoliť medzi prstami soli. Ja tu nepoužívam soľ.

3. Nechajte postáť cca 10 minút. Posypte syrom nakrájaným na kocky alebo podrveným.

4. Ešte dochutíme čiernym čerstvo mletým korením.

ŠALÁT S NEKTARINKAMI, FAZUĽKAMI A FETOU

Príprava: 10 min Celkový čas: 10min

SUROVINY

200g zelených luskových fazuliek
3 zrelé nakrájané nektarinky                   1 uhorka                                                      1 červená cibuľa na tenké plátky                  200 g syru feta                                                                           4 PL lístkov nakrájanej mäty, petržlenovej vňate, kôpru
Na zálievku:
 Šťava z 1 citróna a 2PL olivového oleja, 1 PL agáve sirupu, 1PL maku
čierne korenie na dochutenie, morská soľ podľa potreby

DOBRÚ CHUŤ.

Ďaľší sladko slaný šalát, vhodný ako príloha alebo hlavné jedlo.

PRÍPRAVA:

1. Krátko opražte nemletý mak nasucho. Dajte variť luskovú fazuľu cca 3min, aby nebola rozvarená. Fazuľu potom prepláchnite studenou vodou.

2. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou, 1 PL sladkého sirupu a 1 PL maku. 

2. Nakrájajte uhorku, nektarinky, cibuľu, primiešajte fazuľu, mätu a bylinky podľa chute, zalejte zálievkou. Môžte jemne dosoliť medzi prstami soli. 

3. Nechajte postáť pár minút. Posypte syrom nakrájaným na kocky alebo podrveným.

4. Ešte dochutíme čiernym čerstvo mletým korením.

Vegetariánska a vegánska a možnosť.

CUKETOVÝ ŠALÁT S OLIVAMI A FETOU

Príprava: 5 min Celkový čas: 10min 

SUROVINY

1 cuketa                                                    70 g balkánskeho syru alebo fety
1 PL olivového oleja na cuketu                                                                                                                         1 - 2 PL čiernych olív kalamata                                                                  1PL kapary                                                                            čierne korenie na dochutenie                    lístky mäty, môžte nakrájať nadrobno                                        1ČL olivového oleja a 1ČL citrónovej šťavy na zálievku

DOBRÚ CHUŤ.

Môj obľúbený a ozaj častý večerný chod. 🙂

PRÍPRAVA:

1. Cuketu nakrájajte na tenké plátky, používa sa mandolína alebo škrabka. 

2. Krátko poduste na olivovom oleji 

3.V miske pridajte fetu, čierne olivy kalamata a kapary.

4. Na zálievku zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou.

5. Dochutíme zálievkou, čiernym korením, dozdobíme bazalkou alebo mätou a môžeme podávať.

POZN.: Niekedy pridávam trochu červenej cibule.