
ZELENÁ HRÁŠKOVÁ POLIEVKA S PESTOM
SUPER RÝCHLA
Príprava: 5 min Celkový čas: 15 min
SUROVINY:
750 ml vody
375 g mrazeného hrášku 2 celé jarné cibuľky
1 ČL morskej soli alebo 1/2 kuchynskej soli
1/2 ČL šťavy z limetky
4 PL čerstvého pesta (používam aj kúpené, ale pozor na éčka)
čierne korenie na dochutenie bazalka na dozdobenie
DOBRÚ CHUŤ.
Naozaj super rýchla polievka, na večeru ideálna.
PRÍPRAVA:
1. Necháme zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici alebo na sporáku. Pridáme hrášok, cibuľu, soľ, limetkovú šťavu.
2. Varíme 7 minút.
3. Cibuľu vyberieme, zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme pestom, necháme prevrieť a môžeme konzumovať.
4. Dozdobíme bazalkou a dochutíme čiernym čerstvo mletým korením.

MINESTRONE
Príprava: 10 min Celkový čas: 35 min
SUROVINY:
800 ml zeleninového vývaru -1 liter
4 PL olivového oleja 2 nakrájané stonky zeleru 400 g konzervovaných drvených paradajok uvarené biele fazule (môže byť konzerva) alebo cícer hrnček brokolice nakrájané 2 mrkvy, príp. petržlen 2 strúčiky cesnaku 1ČL tymiánu 1ČL oregana 2 bobkové listy 1 ČL soli, čierne korenie na dochutenie bazalka, petržlenová vňať na dozdobenie
DOBRÚ CHUŤ.
Jednoduchá, ľahká, chutná. Použite akékoľvek zeleniny. Aby hrala farbami.
PRÍPRAVA:
1. Nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler podusíme na oleji, pridáme cesnak, zalejeme podrvenými paradajkami a vývarom.
2. Pridáme soľ, korenie, tymián, oregano, bobkový list a povaríme do zmäknutia, asi 25 minút.
3.Potom pridáme fazuľu a brokolicu a varíme ešte 5 minút.
4. Dochutíme, dozdobíme bazalkou alebo vňaťou a môžeme podávať.

ŠOŠOVICOVÁ S PARADAJKAMI
Príprava: 5 min Celkový čas: 30 min
SUROVINY:
4 šálky vody 1 šálka červenej šošovice 2 celé čerstvé paradajky alebo konzerva drvených paradajok 1/2 ČL kurkumy 1 ČL soli špenát 1 PL ghí 1/2 ČL rímskej rasce, kumínu 1/2 ČL koriandru čierne korenie na dochutenie, černuška
DOBRÚ CHUŤ.
Jednoduchá, ľahká, výborná na večeru. Alebo ľahší obed s pridanou ryžou.
PRÍPRAVA:
1. Prepláchnite vodou šošovicu a pridajte do vriacej vody. Pridajte soľ, kurkumu, konzervu paradajok alebo 2 celé čerstvé paradajky. Môžete odstrániť šupky tak, že paradajky zalejete vriacou vodou. Potom spolu varíme 20 min.
2. Zatiaľ si na ghí osmažte kumín a koriander, potom pridajte do polievky. Ešte spolu povarte do zmäknutia, cca 10 min.
3. Môžte servírovať do misiek, pridajte čerstvý špenát a zalejte polievkou.
4. Dochutíme čerstvým mletým korením a posypeme černuškou

PARADAJKOVÁ S KURKUMOU
Príprava: 1 min Celkový čas: 20 min
SUROVINY:
1 konzerva drvených paradajok alebo krájaných hrsť čerstvých cherry paradajok 1 šálka vody alebo vývaru 2 ČL kurkumy 2 strúčiky cesnaku 1/2 ČL soli 1 ČL sušenej bazalky alebo čerstvá čierne korenie na dochutenie
POZNÁMKA: Nepoužívam často cibuľu a cesnak, (ak máte potrebu ich použiť v recepte, môžte ich najskôr na oleji opražiť a potom pridať paradajky a ostatné suroviny). Sú vhodné na používanie v studenom období, podporujú náš imunitný systém. Väčšine ľudí by stačilo ich používanie raz do týždňa. Vychádzajúc z ajurvédy.
DOBRÚ CHUŤ.
Rýchla, zdravá, chutná, pôsobí proti zápalom, kurkuma spolu s čiernym korením bojujú proti rakovine a čierne korenie zvyšuje vstrebávanie kurkumy.
PRÍPRAVA:
1. Dajte variť spolu konzervované paradajky s vývarom a bazalku, pridajte kurkumu, soľ, pretlačený cesnak, korenie.
2. Priveďte k varu, potom zakryte a nechajte povariť na miernom ohni po dobu 15 minút.
3. Ponorným mixérom rozmixujte do krémova.
4. Osoľte a okoreňte podľa potreby. Môžte použiť smotanu na dozdobenie.


BROKOLICOVÁ
Príprava: 5 min Celkový čas: 20 min
SUROVINY:
1 malá hlávka brokolice alebo 2 šálky ružičiek 1 - 2 šálky vývaru 1nakrájaný pór 3 lístky čerstvej bazalky alebo petržlenová vňať čerstvo mleté čierne korenie 1 ČL soli na dochutenie 1 ČL citrónovej šťavy
opražené tekvicové semiačka na dozdobenie
DOBRÚ CHUŤ.
Rýchla, zdravá.
PRÍPRAVA:
1. Priveďte k varu 1 šálku vývaru, pridajte brokolicu a pór. Spolu povarte 10 minút. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
2. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom, pridajte bazalku. Dolejte vývar alebo vodu ak je potrebné a nechajte ešte prejsť varom.
Podávajte s tekvicovými semiačkami a vňaťou alebo bazalkou a čerstvo namletým čiernym korením. Môžeš pokvapkať olivovým alebo tekvicovým olejom.

CVIKLOVÁ S PARADAJKAMI
Príprava: 10 min Celkový čas: 25 min
SUROVINY:
600g očistenej červenej repy 1 konzerva krájaných paradajok 2 šálky vývaru 1strúčik cesnaku citrón na dochutenie petržlenová vňať alebo klíčky čerstvo mleté čierne korenie 1 ČL soli na dochutenie 1 ČL tymiánu
DOBRÚ CHUŤ.
Zdravá, chutná polievka.
PRÍPRAVA:
1. Červenú repu nakrájajte nadrobno alebo nastrúhajte, pridajte paradajky, vývar, tymián, soľ a povarte spolu asi 15minút. Pridajte čierne korenie a citrónovú šťavu podľa chuti.
2. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Dolejte vývar alebo vodu ak je potrebné a nechajte ešte prejsť varom.
Podávajte ozdobené vňaťou, klíčkami, lyžičkou kyslej smotany alebo feta syrom.

PERZSKÁ ŠOŠOVICOVÁ
Príprava: 5 min Celkový čas: 30 min
SUROVINY:
1 šálka šošovice 8 šálok vývaru alebo vody konzerva drvených paradajok 1 PL olivového oleja rozmixované 1 cibuľa a 2 strúčiky cesnaku 1/2 ČL rímskej rasce, kumínu 1/2 ČL koriandru 1/2ČL škorice 1/2 ČL kardamomu 1/2 ČL muškátového orechu 1/4 kajenské korenie 2 ČL soli čierne korenie na dochutenie, šťava z 1 citrónu
DOBRÚ CHUŤ.
Jednoduchá, ľahká, výborná na večeru. Alebo ľahší obed s pridanou ryžou.
PRÍPRAVA:
1. Najskôr na 1 PL olivového oleja zľahka opražíme cibuľu a cesnak. Niekedy vynechávam tento krok a nechám cibuľu v celku vyvariť a vyberiem ju potom z polievky. Pri opražení nenecháme cibuľu zhnednúť.
2. Prepláchnite vodou šošovicu a pridajte do vriacej vody. Pridáme soľ, kurkumu, konzervu paradajok alebo 2 celé čerstvé paradajky. Môžeme odstrániť šupky tak, že paradajky zalejeme vriacou vodou. Potom spolu varíme 20 min.
3. Pridáme do polievky ostatné korenia. Ešte spolu povaríme do zmäknutia, cca 10 min.
4. Môžeme servírovať do misiek.
5. Dochutíme čerstvým mletým korením, šťavou z citróna. Ozdobíme vňaťou, kto má rád použije koriander.
