RECEPTY HLAVNÉ JEDLÁ

ŠOŠOVICOVÝ DHÁL

Príprava: 5 min Celkový čas: 25 min

SUROVINY

300 g oranžovej šošovice
1 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1 ČL kardamómu
1 ČL zázvoru do šošovice                      1/2 ČL zázvoru do cibule
1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL černušky, čierny sezam
1 ČL hnedého cukru
soľ, čierne korenie na dochutenie vňať na dozdobenie, prepustené maslo alebo olej

DOBRÚ CHUŤ.

Jednoduché, ľahké, navyše lacné 🙂 jedlo.

PRÍPRAVA:

1. Červenú šošovicu prepláchneme, až kým nie je voda čistá, cca 3x. Nasypeme do kastróla, zalejeme 600ml vody a pridáme koreniny: škoricu, kardamóm, kurkumu, čerstvý zázvor. Spolu povaríme cca 20 min, do zmäknutia.

2. Zatiaľ si dáme variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min.

3. Na malej panvičke na oleji alebo ghee 1 opražíme cibuľu, pridáme kumín, koriander, zázvor, cesnak, cukor, černušku, pražíme, kým nezačnú voňať a zmes skaramelizuje. 

4. Servírujeme ryžu s dhálom, posypeme cibuľkou a vňaťou.

TEKVICA S GORGONZOLOU A ORECHMI podľa N.Lawson

Príprava: 10min Celkový čas: 50min

SUROVINY

2kg maslovej tekvice                                 3 PL olivového oleja                                1/2 ČL tymiánu                                       100 g vlašských alebo pekanových orechov                                                    125 g Nivy alebo Gorgonzoly               soľ, čierne korenie na dochutenie Prípadne: rukola, šalát ochutená balzamikom a olivovým olejom          trocha masla a trstinový cukor ak chcete karamelizovať orechy 🙂

DOBRÚ CHUŤ.

Úžasné jedlo, podávam s rukolou a môže sa podávať s chlebíkom.

PRÍPRAVA:

1. Rúru predhrejeme na 220°C
Tekvicu očistíme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky veľké približne 2,5 cm x 2,5cm. Tekvicu môžte nechať so šupkou. 
2. Na plechu pokvapkáme tekvicu olivovým olejom posypeme tymiánom, medzi prstami soli a necháme piecť 30 - 45 min.
3. Ešte teplé posypeme nivou alebo gorgonzolou a necháme mierne roztopiť, ozdobíme orechmi a dochutíme korením.                                4. Ja orechy najskôr nechám na panvičke s roztopeným maslom a hnedým cukrom trochu skaramelizovať.                                   5. Podávam s rukolou alebo šalátom, pokvapkané balzamikom a olivovým olejom a celozrnným chlebíkom.

ZELENINOVÉ KARI

Príprava: 10 min Celkový čas: 40 min  

SUROVINY

1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín                1/2 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1/2 ČL kajenského korenia
1 PL nastrúhaného zázvoru         
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
2 strúčiky cesnaku                                  2PL oleja                                                 400 ml kokosového mlieka v konzerve                                          500 ml vývaru alebo vody                    konzerva krájaných paradajok
4 očistené a nakrájané zemiaky        karfiol na ružičky                                  zelená lusková fazuľa
soľ, čierne korenie na dochutenie koriander alebo petržlenová vňať na dozdobenie, ryža ako príloha

Kto má rád pikantné, pridá si 1 čili papričku.

DOBRÚ CHUŤ.

Moje obľúbené jedlo, ktoré varím často, stačí obmieňať zeleninu podľa sezóny.

PRÍPRAVA:

1. Na oleji opražíme kumín a koriander, rozdrvíme v mažiari.                                2. V kastróle orestujeme do  zmäknutia nakrájanú cibuľu, potom pridáme cesnak, zázvor, koreniny a miešame asi 1 minútu.                                                   3. Do kastróla pridáme zemiaky, paradajky, kokosové mlieko a vývar, necháme zovrieť a povaríme asi 5 minút, potom pridáme karfiol a varíme ešte 20 minút na slabom ohni. Pridáme zelenú fazuľu a necháme ešte 3 minúty variť.                                                            4. Zatiaľ si dáme variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min.                                               4. Servírujeme ryžu s kari, dozdobíme  vňaťou.

POZNÁMKA::                                                        Je to recept, kam môžete pridať zeleniny, ktoré vám treba domíňať. Na záver však myslite na farby, aby jedlo farebne pekne vyzeralo.

Inokedy môžete použiť sladké zemiaky, cícer a na záver pridať čerstvý špenát.

KARFIOL S HRÁŠKOM A KURKUMOU

Príprava: 3 min Celkový čas: 15 min  

SUROVINY

1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín                   2 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1/2 ČL kajenského korenia (LEN AK CHCETE PIKANTNÉ)      
2PL oleja                                                   karfiol na ružičky                                       4 PL zelený hrášok
soľ, čierne korenie na dochutenie koriander alebo petržlenová vňať na dozdobenie, ryža ako príloha

Kto má rád pikantné, pridá si 1 čili papričku. 

DOBRÚ CHUŤ.

Zasa jedno z jedál, ktoré sa u mňa opakuje. 🙂

PRÍPRAVA:

1. Na 2 PL olivového oleja opražíme korenia. Zatiaľ si dáme v druhom hrnci variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min.    

2. Ku koreniam pridáme na malé kúsky nakrájaný karfiol, miešame asi 1 minútu, karfiol obalíme koreninami a podlejeme asi 1 šálkou vody.

3.  Dusíme do zmäknutia, približne 10 minút tak aby bol karfiol ešte chrumkavý, nechceme kašu. Vodu necháme odpariť.           

4. Pridáme zelený hrášok na 1 minútku a červenú papriku alebo chili papričku. Dávam obyčajnú papriku kvôli farbe.                          

5. Servírujeme ryžu s kari, dozdobíme  vňaťou.

POZN.: Môžete si zmiešať koreniny a postupne ich pridávať, mne pre 1 osobu stačí polovica.

CÍCEROVO AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S BATÁTMI A RUKOLOU

Príprava: 10min Celkový čas: 50min

SUROVINY

1 sladký zemiak batát                                                      1 pohár uvareného cíceru alebo 1 konzerva zaváraného cíceru                    2 ČL papriky                                       olivový olej na pokvapkanie batátu a cíceru                                                           1 šálka ružičkového kelu, prekrojené na polovice                                                   1PL hnedého cukru alebo agáve sirup  a sójová omáčka                                                   1 zrelé avokádo                                                                                                1 šálka  šalátu alebo rukoly                   Na dresing:                                                 1 PL Dijonskej alebo kremžskej horčice                                                 2 PL Tahini pasty                                        6 PL olivového oleja                                  1 strúčik cesnaku                                 šťava z 1/2 citrónu                                 soľ, korenie na dochutenie

1/4 šálky tekvicových semiačok

DOBRÚ CHUŤ.

Úžasné jedlo, môže sa podávať s chlebíkom.

PRÍPRAVA:

1. Rúru predhrejeme na 220°C
Batáty očistíme a nakrájame na kolieska cca 3mm hrúbka.

2. Na plechu pokvapkáme batáty olivovým olejom, poprášime paprikou, medzi prstami soli a mletého korenia, necháme piecť z jednej strany, po 20min otočíme na opačnú stranu a pridáme cícer. Cícer sme obalili v olivovom oleji a paprike. (Cca 2PL oleja a 1 ČL papriky) a na plechu ešte zasypeme. 

3. Na panvičke orestujeme krátko kel, zakvapkáme sójovou omáčkou a agáve, lyžičkou citrónovej šťavy.        

4. Na dresing vymixujeme dijonskú alebo kremžskú horčicu, olivový olej, citrónovú šťavu,  tahini  a strúčik cesnaku, soľ, korenie.

5. Kel v miske premiešame s rukolou alebo šalátom, batátmi, cícerom, na vrch nakrájame avokádo a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme semiačkami.

HUMMUS Z CÍCERU

Príprava: podľa varenia Celkový čas: bez varenia 10min

SUROVINY

konzerva alebo 1 1/2 šálky uvareného cíceru                                                           1 strúčik cesnaku                                        1 väčší citrón (1/4 šálky šťavy                1/4 šálky tahini                                         3/4 ČL soli                                                 1/2 ČL kumínu                                         1/4 šálky olivového oleja 

MOŽNOSŤ:                                           mletá paprika, čierne korenie, sušené paradajky, lístky koriandra, vňate, bazalky 

DOBRÚ CHUŤ.

Cícer je bohatý na proteíny, výborná náhrada proteínov pre vegánov. Navyše pomáha pri chudnutí a kontrole hmotnosti.

PRÍPRAVA:

1. Predom na noc namočený cícer uvar podľa návodu do zmäknutia alebo prepláchni cícer z konzervy.    

2. Do mixéru daj cícer, soľ, kumín, tahini pastu, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, vodu podľa potreby asi 1/4 šálky.

3. Mixuj až kým nezískaš krémovú konzistenciu. Závisí od mixéru cca 2-3 minúty.                                          

4. Na dochutenie použite čerstvo mleté čierne korenie, mletú papriku, sušené paradajky. 

POZNÁMKA: Cícer je výborný na večeru ale aj ako hlavné jedlo spolu so zeleninou v Budhovej miske.

Nie každý obľubuje koriander, preto kľudne použite petržlenovú vňať.

ARAŠIDOVÉ MASLO

Príprava: približne 10 min

SUROVINY

1 balenie cca 200g nesolených arašidov

MOŽNOSŤ:                                        dochutiť sladkým, slaným alebo zriediť, ja ho mám rada bez pridania čohokoľvek

DOBRÚ CHUŤ.

Arašidové maslo používam často na varenie aj na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží týždne.

PRÍPRAVA:

1. Najskôr arašidy dáte na plech a v rúre do zlata opečiete na teplote 180st C. 5 - 10 minút. Ak ste kúpili už pražené arašidy, môžte ich ešte chvíľu opiecť v rúre alebo na panvičke. Treba kontrolovať. 

2. Do nádoby tyčového mixéru dáte iba arašidy a najskôr sa vytvorí múčka. Pokračujete ďalej. Keď máte starší mixér treba čakať na vychladnutie.

3. Mixujte až kým nezískate krémovú konzistenciu. Závisí od mixéru cca 5 minút. Ochutnajte, ak vám chutí, môžete konzumovať :-).

POZNÁMKA: Výborná kombinácia je džemový chlebík alebo pečivo s arašidovým maslom. Sladko slané kombinácie.                                          

 

ŠPARGĽOVÉ RIZOTO S HRÁŠKOM A BYLINKAMI

Príprava:  5 minút Celkový čas:  25 min Porcie: 4

SUROVINY

40 g masla
1 väčšia šalotka, nadrobno nakrájaná
200 g ryža na rizoto, ako Arborio alebo Carnaroli
100 ml bieleho vína
1 l zeleninového vývaru
300 g zelenej špargle, očistenej a nakrájanej na 2 cm kousky
300 g hrášku
velká hrsť zmesi bylinek (mäta, petržlen, bazalka, oregano)
kôra z jednoho bio citrónu
50 g parmezánu, nastrúhaného
morská soľ a čerstvo mleté korenie

 

DOBRÚ CHUŤ.

Nie som veľká milovníčka rizota, ale toto milujem a varievam vždy, keď je špargľová sezóna. Recept je podľa blogu Kitchenette

PRÍPRAVA:

1. Vo veľkom kastróle opražte šalotku do zlata na polovici masla. Pridajte ryžu a prilejte víno, nechajte ryžu, aby víno absorbovala a potom prilejte naberačkou vývar. 

2. Keď je vývar takmer vsiaknutý a odparený, znovu podlejte, pridajte soľ a korenie a niekoľkokrát opakujte podlievanie vývarom. 

3. Na posledných  asi 10 minút pridajte špargľu. (Ryža sa má variť cca 18 minút.) Keď je špargľa hotová, pridajte hrach a podľa potreby podlejte.

4. Rizoto má mať krémovú konzistenciu, a al dente štruktúru. Nemusíte minúť celý vývar.

5. Pridajte citrónovú kôru, bylinky, zvyšok masla a syr. Nechajte ešte minútku postáť. 

POKE ROZPRACOVANÉ

Príprava: 5min Celkový čas: 15min

SUROVINY

150 g ryže                                                    1 avokádo
1/2 šálky mrkvy
1/2 šálky uhorky
4 PL Edamame
1/2 šálky červenej kapusty
1/2 limety alebo citrónu
100 g tofu                                                 Na dresing:                                                 1 PL Dijonskej alebo kremžskej horčice                                                 2 PL Tahini pasty                                        6 PL olivového oleja                                  1 strúčik cesnaku                                 šťava z 1/2 citrónu                                  soľ, korenie na dochutenie

DOBRÚ CHUŤ.

Kto pozná poke alebo spozná, zistí prečo ho jem nonstop.

PRÍPRAVA:

1. Ako prvé si dáme variť ryžu. Kým sa varí ryža, nakrájam zeleniny.