
RECEPTY HLAVNÉ JEDLÁ
ŠOŠOVICOVÝ DHÁL
Príprava: 5 min Celkový čas: 25 min
SUROVINY:
300 g oranžovej šošovice
1 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1 ČL kardamómu
1 ČL zázvoru do šošovice 1/2 ČL zázvoru do cibule
1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL černušky, čierny sezam
1 ČL hnedého cukru
soľ, čierne korenie na dochutenie vňať na dozdobenie, prepustené maslo alebo olej
DOBRÚ CHUŤ.
Jednoduché, ľahké, navyše lacné 🙂 jedlo.
PRÍPRAVA:
1. Červenú šošovicu prepláchneme, až kým nie je voda čistá, cca 3x. Nasypeme do kastróla, zalejeme 600ml vody a pridáme koreniny: škoricu, kardamóm, kurkumu, čerstvý zázvor. Spolu povaríme cca 20 min, do zmäknutia.
2. Zatiaľ si dáme variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min.
3. Na malej panvičke na oleji alebo ghee 1 opražíme cibuľu, pridáme kumín, koriander, zázvor, cesnak, cukor, černušku, pražíme, kým nezačnú voňať a zmes skaramelizuje.
4. Servírujeme ryžu s dhálom, posypeme cibuľkou a vňaťou.

TEKVICA S GORGONZOLOU A ORECHMI podľa N.Lawson
Príprava: 10min Celkový čas: 50min
SUROVINY:
2kg maslovej tekvice 3 PL olivového oleja 1/2 ČL tymiánu 100 g vlašských alebo pekanových orechov 125 g Nivy alebo Gorgonzoly soľ, čierne korenie na dochutenie Prípadne: rukola, šalát ochutená balzamikom a olivovým olejom trocha masla a trstinový cukor ak chcete karamelizovať orechy 🙂
DOBRÚ CHUŤ.
Úžasné jedlo, podávam s rukolou a môže sa podávať s chlebíkom.
PRÍPRAVA:
1. Rúru predhrejeme na 220°C
Tekvicu očistíme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky veľké približne 2,5 cm x 2,5cm. Tekvicu môžte nechať so šupkou.
2. Na plechu pokvapkáme tekvicu olivovým olejom posypeme tymiánom, medzi prstami soli a necháme piecť 30 - 45 min.
3. Ešte teplé posypeme nivou alebo gorgonzolou a necháme mierne roztopiť, ozdobíme orechmi a dochutíme korením. 4. Ja orechy najskôr nechám na panvičke s roztopeným maslom a hnedým cukrom trochu skaramelizovať. 5. Podávam s rukolou alebo šalátom, pokvapkané balzamikom a olivovým olejom a celozrnným chlebíkom.


ZELENINOVÉ KARI
Príprava: 10 min Celkový čas: 40 min
SUROVINY:
1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín 1/2 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1/2 ČL kajenského korenia
1 PL nastrúhaného zázvoru
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
2 strúčiky cesnaku 2PL oleja 400 ml kokosového mlieka v konzerve 500 ml vývaru alebo vody konzerva krájaných paradajok
4 očistené a nakrájané zemiaky karfiol na ružičky zelená lusková fazuľa
soľ, čierne korenie na dochutenie koriander alebo petržlenová vňať na dozdobenie, ryža ako príloha
Kto má rád pikantné, pridá si 1 čili papričku.
DOBRÚ CHUŤ.
Moje obľúbené jedlo, ktoré varím často, stačí obmieňať zeleninu podľa sezóny.
PRÍPRAVA:
1. Na oleji opražíme kumín a koriander, rozdrvíme v mažiari. 2. V kastróle orestujeme do zmäknutia nakrájanú cibuľu, potom pridáme cesnak, zázvor, koreniny a miešame asi 1 minútu. 3. Do kastróla pridáme zemiaky, paradajky, kokosové mlieko a vývar, necháme zovrieť a povaríme asi 5 minút, potom pridáme karfiol a varíme ešte 20 minút na slabom ohni. Pridáme zelenú fazuľu a necháme ešte 3 minúty variť. 4. Zatiaľ si dáme variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min. 4. Servírujeme ryžu s kari, dozdobíme vňaťou.
POZNÁMKA:: Je to recept, kam môžete pridať zeleniny, ktoré vám treba domíňať. Na záver však myslite na farby, aby jedlo farebne pekne vyzeralo.
Inokedy môžete použiť sladké zemiaky, cícer a na záver pridať čerstvý špenát.


KARFIOL S HRÁŠKOM A KURKUMOU
Príprava: 3 min Celkový čas: 15 min
SUROVINY:
1 ČL koriandru
1 ČL rímskeho kmínu, kumín 2 ČL kurkumy
1 ČL škorice
1/2 ČL kajenského korenia (LEN AK CHCETE PIKANTNÉ)
2PL oleja karfiol na ružičky 4 PL zelený hrášok
soľ, čierne korenie na dochutenie koriander alebo petržlenová vňať na dozdobenie, ryža ako príloha
Kto má rád pikantné, pridá si 1 čili papričku.
DOBRÚ CHUŤ.
Zasa jedno z jedál, ktoré sa u mňa opakuje. 🙂
PRÍPRAVA:
1. Na 2 PL olivového oleja opražíme korenia. Zatiaľ si dáme v druhom hrnci variť ryžu, používam basmati, varenie trvá cca 10 min.
2. Ku koreniam pridáme na malé kúsky nakrájaný karfiol, miešame asi 1 minútu, karfiol obalíme koreninami a podlejeme asi 1 šálkou vody.
3. Dusíme do zmäknutia, približne 10 minút tak aby bol karfiol ešte chrumkavý, nechceme kašu. Vodu necháme odpariť.
4. Pridáme zelený hrášok na 1 minútku a červenú papriku alebo chili papričku. Dávam obyčajnú papriku kvôli farbe.
5. Servírujeme ryžu s kari, dozdobíme vňaťou.


POZN.: Môžete si zmiešať koreniny a postupne ich pridávať, mne pre 1 osobu stačí polovica.
CÍCEROVO AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S BATÁTMI A RUKOLOU
Príprava: 10min Celkový čas: 50min
SUROVINY:
1 sladký zemiak batát 1 pohár uvareného cíceru alebo 1 konzerva zaváraného cíceru 2 ČL papriky olivový olej na pokvapkanie batátu a cíceru 1 šálka ružičkového kelu, prekrojené na polovice 1PL hnedého cukru alebo agáve sirup a sójová omáčka 1 zrelé avokádo 1 šálka šalátu alebo rukoly Na dresing: 1 PL Dijonskej alebo kremžskej horčice 2 PL Tahini pasty 6 PL olivového oleja 1 strúčik cesnaku šťava z 1/2 citrónu soľ, korenie na dochutenie
1/4 šálky tekvicových semiačok
DOBRÚ CHUŤ.
Úžasné jedlo, môže sa podávať s chlebíkom.
PRÍPRAVA:
1. Rúru predhrejeme na 220°C
Batáty očistíme a nakrájame na kolieska cca 3mm hrúbka.
2. Na plechu pokvapkáme batáty olivovým olejom, poprášime paprikou, medzi prstami soli a mletého korenia, necháme piecť z jednej strany, po 20min otočíme na opačnú stranu a pridáme cícer. Cícer sme obalili v olivovom oleji a paprike. (Cca 2PL oleja a 1 ČL papriky) a na plechu ešte zasypeme.
3. Na panvičke orestujeme krátko kel, zakvapkáme sójovou omáčkou a agáve, lyžičkou citrónovej šťavy.
4. Na dresing vymixujeme dijonskú alebo kremžskú horčicu, olivový olej, citrónovú šťavu, tahini a strúčik cesnaku, soľ, korenie.
5. Kel v miske premiešame s rukolou alebo šalátom, batátmi, cícerom, na vrch nakrájame avokádo a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme semiačkami.


HUMMUS Z CÍCERU
Príprava: podľa varenia Celkový čas: bez varenia 10min
SUROVINY:
konzerva alebo 1 1/2 šálky uvareného cíceru 1 strúčik cesnaku 1 väčší citrón (1/4 šálky šťavy 1/4 šálky tahini 3/4 ČL soli 1/2 ČL kumínu 1/4 šálky olivového oleja
MOŽNOSŤ: mletá paprika, čierne korenie, sušené paradajky, lístky koriandra, vňate, bazalky
DOBRÚ CHUŤ.
Cícer je bohatý na proteíny, výborná náhrada proteínov pre vegánov. Navyše pomáha pri chudnutí a kontrole hmotnosti.
PRÍPRAVA:
1. Predom na noc namočený cícer uvar podľa návodu do zmäknutia alebo prepláchni cícer z konzervy.
2. Do mixéru daj cícer, soľ, kumín, tahini pastu, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, vodu podľa potreby asi 1/4 šálky.
3. Mixuj až kým nezískaš krémovú konzistenciu. Závisí od mixéru cca 2-3 minúty.
4. Na dochutenie použite čerstvo mleté čierne korenie, mletú papriku, sušené paradajky.
POZNÁMKA: Cícer je výborný na večeru ale aj ako hlavné jedlo spolu so zeleninou v Budhovej miske.
Nie každý obľubuje koriander, preto kľudne použite petržlenovú vňať.


ARAŠIDOVÉ MASLO
Príprava: približne 10 min
SUROVINY:
1 balenie cca 200g nesolených arašidov
MOŽNOSŤ: dochutiť sladkým, slaným alebo zriediť, ja ho mám rada bez pridania čohokoľvek
DOBRÚ CHUŤ.
Arašidové maslo používam často na varenie aj na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží týždne.
PRÍPRAVA:
1. Najskôr arašidy dáte na plech a v rúre do zlata opečiete na teplote 180st C. 5 - 10 minút. Ak ste kúpili už pražené arašidy, môžte ich ešte chvíľu opiecť v rúre alebo na panvičke. Treba kontrolovať.
2. Do nádoby tyčového mixéru dáte iba arašidy a najskôr sa vytvorí múčka. Pokračujete ďalej. Keď máte starší mixér treba čakať na vychladnutie.
3. Mixujte až kým nezískate krémovú konzistenciu. Závisí od mixéru cca 5 minút. Ochutnajte, ak vám chutí, môžete konzumovať :-).
POZNÁMKA: Výborná kombinácia je džemový chlebík alebo pečivo s arašidovým maslom. Sladko slané kombinácie.
ŠPARGĽOVÉ RIZOTO S HRÁŠKOM A BYLINKAMI
Príprava: 5 minút Celkový čas: 25 min Porcie: 4
SUROVINY:
40 g masla
1 väčšia šalotka, nadrobno nakrájaná
200 g ryža na rizoto, ako Arborio alebo Carnaroli
100 ml bieleho vína
1 l zeleninového vývaru
300 g zelenej špargle, očistenej a nakrájanej na 2 cm kousky
300 g hrášku
velká hrsť zmesi bylinek (mäta, petržlen, bazalka, oregano)
kôra z jednoho bio citrónu
50 g parmezánu, nastrúhaného
morská soľ a čerstvo mleté korenie
DOBRÚ CHUŤ.
Nie som veľká milovníčka rizota, ale toto milujem a varievam vždy, keď je špargľová sezóna. Recept je podľa blogu Kitchenette
PRÍPRAVA:
1. Vo veľkom kastróle opražte šalotku do zlata na polovici masla. Pridajte ryžu a prilejte víno, nechajte ryžu, aby víno absorbovala a potom prilejte naberačkou vývar.
2. Keď je vývar takmer vsiaknutý a odparený, znovu podlejte, pridajte soľ a korenie a niekoľkokrát opakujte podlievanie vývarom.
3. Na posledných asi 10 minút pridajte špargľu. (Ryža sa má variť cca 18 minút.) Keď je špargľa hotová, pridajte hrach a podľa potreby podlejte.
4. Rizoto má mať krémovú konzistenciu, a al dente štruktúru. Nemusíte minúť celý vývar.
5. Pridajte citrónovú kôru, bylinky, zvyšok masla a syr. Nechajte ešte minútku postáť.

POKE ROZPRACOVANÉ
Príprava: 5min Celkový čas: 15min
SUROVINY:
150 g ryže 1 avokádo
1/2 šálky mrkvy
1/2 šálky uhorky
4 PL Edamame
1/2 šálky červenej kapusty
1/2 limety alebo citrónu
100 g tofu Na dresing: 1 PL Dijonskej alebo kremžskej horčice 2 PL Tahini pasty 6 PL olivového oleja 1 strúčik cesnaku šťava z 1/2 citrónu soľ, korenie na dochutenie
DOBRÚ CHUŤ.
Kto pozná poke alebo spozná, zistí prečo ho jem nonstop.
PRÍPRAVA:
1. Ako prvé si dáme variť ryžu. Kým sa varí ryža, nakrájam zeleniny.
